Selasa, 28 April 2020

Resepi : Sambal Goreng Pengantin



Resepi yang saya nak share kali ni datangnya nun dari sebelah Selatan iaitu Sambal Goreng Pengantin yang berasal dari Sinngapore-Johor. Biasanya dimasak masa ada kenduri kahwin. Kalau teringin nak makan boleh je masak bila-bila masa. Sangat sedap dan mudah untuk disediakan. Nak try? Jom..

Bahan-bahan
  1. 1/2 kg daging - direbus, dipotong dan digoreng
  2. 1/2 kg udang - dibersihkan dan digoreng
  3. 1/2 kg paru - direbus, dipotong dan digoreng
  4. 1 1/2 biji kelapa (santan pekat dan cair 6 cawan)
  5. 2 biji cili merah dan 2 cili kering - dihiris dan kemudia digoreng
  6. Sedikit belacan dan air asam jawa
  7. 1 cawan bawang goreng
Cara masak
  1. Masak santan, belacan dan air asam jawa dalam kuali sehingga pekat
  2. Masukkan garam dan gula secukup rasa
  3. Masukkan bahan -bahan yang telah digoreng tadi - kacau sehingga pekat dan naik minyak
  4. Masukkan bawang goreng - boleh kurangkan kuantiti bawang goreng kalau tak suka terlalu banyak
  5. Siap untuk dimakan. Memang sedap kalau dimakan dengan nasi minyak. Nasi putih biasa pun sedap jugak :). Masa raya nanti boleh la cuba resepi ni.

lepak.com.my

About lepak.com.my

lepak.com.my ini diwujudkan bagi berkongsi info, petua, resepi,tempat menarik yang kami lawati dan lain-lain dengan anda. Di lepak kami sangat mengalu-alukan sebarang pandangan dan berkongsi apa jua isu bersama anda semua

Subscribe to this Blog via Email :