Daging Goreng Kunyit
Bahan-bahan
1. Daging dipotong nipis dan diperap dengan serbuk kunyit dan garam dalam 15 minit
2. Bawang putih (dihiris), bawang besar (dipotong bulat), cili merah/hijau/api (dipotong)
3. Kacang panjang, lobak atau lain-lain sayur
Cara masak
- Masukkan daging yang telah diperap tadi di dalam kuali dan masukkan air. Rebus sehingga daging empuk. Daging perap yang direbus ini akan membuatkan rasa daging lebih sebati dengan perapan serbuk kunyit dan garam tadi.
- Setelah daging empuk, masukkan minyak ke dalam kuali dan goreng daging yang telah direbus tadi.
- Masukkan bawang, cili, kacang panjang dan lobak yang telah dipotong tadi.
- Masukkan garam secukup rasa. Biasanya tak perlu tambah garam kerana daging yang telah diperap tadi telah dicampurkan dengan garam.
- Kalau nak lauk berkuah, boleh tambah air mengikut selera.
- Siap untuk dimakan.